EN FRÅGA TILL SD

En fråga till SD

Statistik kan användas till mycket.
Beroende på hur du ställer frågorna, och tolkar svaren, kan den både hjälpa och stjälpa i strävan mot kunskap och ett bättre samhälle.

De verktyg som vi politiker har för att förändra brottsstatistiken är sådant som skola, utbildning, arbete, hälso- och missbruksvård.

Inte skrämselpropaganda!

Och nej, feministiskt initiativ påstår inte att nästan alla män är kriminella men vi hävdar att det finns strukturer och manlighetsnormer som vi kan och bör förändra. Vi måste synliggöra dem och vi behöver utbilda förskole- och fritidspedagoger, lärare och vårdpersonal i normkritik och genuspedagogik. Dessutom finns det andra viktiga faktorer som vi bör titta på i brottsstatistiken, såsom fattigdom och klasskillnader. Där kan vi förmodligen hitta de flesta gemensamma nämnarna mellan de som sitter i våra fängelser.

I samma veva bör vi även titta på, och fundera över, vilka normer och värderingar som finns mellan olika typer av kriminalitet. Ekonomisk brottslighet, såsom t.ex. insiderbrott, skattebrott och bokföringsbrott har inte alls samma värdeladdning som inbrott och rån. Varför väcker inte dessa brott samma avsky hos gemene man?

 

Något förenklat tycks förväntningarna på kvinnor ofta fortfarande vara att de ska vara mindre aggressiva och maktlystna men mer empatiska och ansvarskännande än män. När kvinnor ska leva upp till sådana förväntningar är det möjligt att deras benägenhet att begå brott också minskar. För män står däremot brottsligt beteende inte i lika stark motsättning till manlighet, utan i vissa fall kan det, enligt forskningen, till och med förstärka den manliga identiteten. 

(BRÅ 2007)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s